Как се пише оферта

Основните неща, които се взимат предвид при писане на оферта вече са ти ясни – ценообразуване и пресмятане на такси и удръжки. (Ако не, припомни си две статии по темата. Линковете са в края на този текст.)

Достатъчно ли е това, за да напишеш примамлива оферта, която клиентът да не отхвърли веднага? Не.

Имай предвид, че тя е първото, което клиентът ти вижда след като прочете текста на имейла. Може вече да сте обсъждали цените и те да не са изненада за него. Може да ги вижда за пръв път. Може да не знае какво иска и да те е помолил за базова оферта. Може точно в този момент да му е напрегнато и да свали файла ти без да го отваря, с мисълта, че ще го погледне по-късно. Подготви се за всяка една от тези ситуации.

1. Кръсти си файла, така че да е ясно какво има в него и на кого е. Целта е, ако клиентът ти е забравил да го отвори, да се подсети щом го види. Освен това хората обикновено си пазят офертите. Имаш по-големи шансове клиентът да ти се обади след няколко месеца отново, ако може да намери офертата ти с един поглед. (И ако е останал доволен от свършената работа, разбира се.) 

2. Сложи заглавие на офертата си. Каква е тя?
Базова оферта с цените на всички услуги, които предлагаш?
Оферта с цени за писане на статии – 200, 300, 500 думи?
Оферта за редизайн на опаковки?

3. Напиши какво предлагаш и срещу него – каква му е цената. Това съм го казвала и друг път – давай разбита оферта, не пиши само обща сума. Така не стресираш клиента. Той вижда какво ще получи за парите си и по-лесно приема крайната цена.

4. Подреди офертата максимално ясно:

  • раздели текста и цифрите в 2 колони;
  • ползвай таблица;
  • слагай допълнителни картинки за изясняване на това какво точно предлагаш.

Използвай каквито си решиш похвати – важно е клиентът да се ориентира лесно в написаното, да разбира какво му предлагаш и на каква цена и най-вече – да няма усещането, че се опитваш да го излъжеш.

5. Отбележи по някакъв начин, ако имаш специални уловия или коментари по някои услуги и цени.

6. Сложи  допълнение, свързано със сроковете за изпълнение на поръчката. Ако имаш определено изискване за това в какъв формат да ти бъдат изпращани файловете с информация от клиента, задължително е да го упоменеш.

7. Остави си контактите в самата оферта. Напомням ти, че тя ще бъде свалена на компютъра на клиента. Ако не напишеш име и контакти вътре в офертата, вероятността да изрови отнякъде стар имейл и да те потърси отново силно намалява.

8. Не се престаравай с оформлението и дизайна. Нека фокусът бъде върху услугите и цените и това клиентът да се ориентира бързо в офертата. Ако си имаш лого, специално оформена бланка или нещо подобно, чудесно. Ако не, не слагай допълнителни, разсейващи картинки.

Пожелавам ти да напишеш много оферти през тази седмица.
Лека. 🙂

=======================
Прочети още:

Как се ценообразува
Фрийлансър подготвя оферта